Tot nu toe is het een milde winter, maar vorst ligt nu natuurlijk constant op de loer. Houd de weerberichten dus in de gaten en tref alvast de nodige voorzorgsmaatregelen om je tuin-, terras- en balkonplanten de winter door te helpen. Houd in ieder geval jute, rietmatten, vliesdoek en/of noppenfolie bij de hand. Ons tuincentrum in Maarssen geeft je graag een paar handige tips om je planten ijs- en vorstvrij te houden.
Pot- en kuipplanten: opbergen, isoleren of inpakken
Vorstgevoelige types en jonge, kleine planten staan als het goed is al in de winterberging; in de garage, schuur, kas, kelder of een onverwarmde zolderkamer. De wat grotere Pelargoniums (potgeraniums) in vorstbestendige potten kunnen tot 5 graden vorst verdragen. Zet ze wanneer het kouder wordt voorlopig in de schuur, garage of kelder.
Bij lichte vorst is het afdoende potplanten tegen de relatief warme muur van het huis of onder een afdak of veranda te zetten. Dat voorkomt ook dat ze bij storm of rukwinden van de tuin- of balkontafel waaien en dat ze te nat worden. Natte aarde en dito wortels zijn immers het grootste risico bij strenge vorst. Geen plant die daar tegen kan. Zorg er dus vooral voor dat de potten en kuipen niet te nat worden of blijven. Verwijder alle waterschalen of -schotels, wanneer je dat nog niet gedaan hebt. Zet de potten en kuipen bij voorkeur op 'plantenvoetjes', op een plank of op twee stevige latten.
Kleine pot- en kuipplanten kun je ook met pot en al in een iets grotere plastic pot zetten. Vul de ruimte tussen de potten op met (dennen)groen, bladeren en/of stro. Dan hebben de planten een goede isolatielaag.
Grote kuipplanten, zoals oleanders, die minstens 5 jaar oud zijn kunnen best wat vorst hebben, zeker wanneer je ze op een beschutte plek zet. Wordt het kouder dan minus 5 graden, probeer ze dan met behulp van een 'hondje' in de schuur of garage te zetten. Pak ze anders, met pot en al, in met jute, vliesdoek of noppenfolie. Zorg er daarbij wel voor dat ze nog kunnen 'ademen', of haal het afdekmateriaal af en toe los om ze te laten luchten. Laat de onderkant van de kuip vrij, zodat regenwater of smeltwater van sneeuw, rijp of ijzel weg kan lopen.
Maak een wigwam voor grote, exotische tuinplanten
Bananen, palmen, Nieuw-Zeelands vlas (Phormium) en Yucca die in de volle grond staan bescherm je door er van bamboe- of tonkinstokken een wigwam omheen te maken en deze te omwikkelen met jute zakken, rietmatten of vliesdoek. Vul de wigwams bij aanhoudende strenge vorst voor de zekerheid op met stro, droge bladeren en/of dennentakken.
Rozen: aanaarden of een jasje aan trekken
Rozen kunnen ook wel een temperatuur van min 5 graden hebben. Wordt het kouder of staan ze op een plek waar de ijzige wind vrij spel heeft? Bedek de voet van klim- en struikrozen dan met een hoop aarde (= ‘aanaarden’). Daarop kun je eventueel nog wat overgebleven dennengroen van je kerstkrans of -guirlande of een laag bladeren aanbrengen.
Bij stamrozen is het het oculatiepunt (de knobbel waaruit de takken groeien) het vorstgevoelige punt. Bind hier met een stevig touw een 'jasje' van stro, dennengroen en jute omheen.
Borders mulchen, gazon niet betreden
Als bescherming tegen vorst kun je aan de voet van borderplanten en tussen de bodembedekkers een mulchlaag van organisch materiaal als stro, bladeren, fijn(geknipt)e takjes en houtsnippers strooien.
Laat je gazon vooral ongemoeid. Als het bevroren is ontstaan er lelijke, bruine plekken wanneer je over het gras loopt.